Gaan we met plezier naar ons werk of zien we onze dagelijkse bezigheden als een lastige verplichting? Genieten we van de omgang met collega’s of moet de vriendenkring het tekort aan werkplezier compenseren? Ontwikkelen we onze sterke kanten of volgen we cursussen waar ons hart niet naar uitgaat? Waar ligt onze motivatie, wat zijn onze drijfveren? Simpele vragen, maar vaak moeilijk te beantwoorden.

Wat het antwoord ook is, we weten dat we sommige bezigheden graag verrichten, terwijl we andere juist liever mijden. En ook dat we sommige vaardigheden al vroeg en gemakkelijk onder de knie kregen, terwijl andere ons de grootste moeite blijven kosten. In sommige onderwerpen raken we steeds opnieuw geïnteresseerd, bij andere slaat de verveling snel toe. Bepaalde situaties halen het mooiste in ons naar boven, in andere situaties voelen we ons niet op ons gemak. En in bepaalde werkrollen functioneren we als de beste, terwijl we in andere rollen maar matig presteren.

Elk mens heeft zo zijn eigen voorkeuren, die samen een individueel patroon van voorkeursgedrag vormen. Dit voorkeursgedrag tonen we graag, simpelweg omdat we daaraan plezier beleven. En als we plezier beleven, voelen we ons energiek, zijn we op ons best en krijgen we de meeste complimenten. Het liefst willen we dit voorkeursgedrag dan ook herhalen en zoeken we naar die situaties, waarin we dat plezier keer op keer ervaren.

Als we onze voorkeuren kennen, zijn we beter in staat om goede keuzes te maken. We weten dan in welk beroep en in welke functie we tot ons recht komen, onder welke condities we optimaal presteren en binnen welke rollen we ons prima voelen. Ook weten we dan op welke competenties we ons het beste verder kunnen ontwikkelen en aan welke competenties we nauwelijks eer zullen behalen.

Emergo begeleidt mensen bij het in kaart brengen van dit patroon van voorkeursgedrag door middel van een persoonlijk motivatie onderzoek.

  * SIMA staat voor “System for Identifying Motivated Abilities” en is een geregistreerde term van SIMA USA. Emergo is sublicentie-houder van het systeem en verzorgt tevens opleidingen voor loopbaanadviseurs en HR managers.

Werkwijze

We vragen mensen om activiteiten te beschrijven, die hen plezier en een gevoel van succes hebben gegeven. Deze verhalen vormen de basis voor een interview.
De verhalen en het interview analyseren wij, waarna wij onze bevindingen in een persoonlijk motivatiepatroon bundelen.
Dit motivatiepatroon geeft aan welke drijfveren iemand bezit, in welke vaardigheden hij uitblinkt, welke thema’s hem boeien en onder welke omstandigheden en in welke rollen zijn talenten het beste uit de verf komen.

Resultaat

  • wat jou motiveert en welke competenties je met plezier zult inzetten,
  • op welke plek je het beste tot jouw recht komt,
  • hoe je mensen binnen jouw organisatie kunt motiveren en behouden,
  • hoe je iemand kunt ondersteunen bij het verder ontwikkelen van zijn sterke kanten,
  • hoe je collegiale en effectieve teams kunt opbouwen,
  • maar ook, waarom je in een bepaalde functie
    maar matig zult presteren.

Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Neem contact met ons op.
noloc